PANG! Förr – inte nu

PANG!! I serien ”bra att dom förbjöd det där ändå, det blev ju så mycket bättre och vi slapp bestämma själva” har jag i dag dykt ner i arkivet och hämtat fram lite fyrverkerireklam från 1993. Sitt nu och gotta er av saker ni inte fick njuta av – småungar.

IMG_20140519_0001PANGJag vet inte varför jag sparade dessa rariteter men jag tror vi alla, förutom asen på tarottv.se, är överens om att det är fint deh! Tänk dig att som en liten parvel på elva – tolv år kunna gå in och köpa ett ”skottpaket” för över femtiolappen för att sedan smälla av dig fingrarna på nån bakgata. Man kunde förr – inte nu. Nu kan bara invandrare, negrer, gå omkring med sånna där larviga gröna bollar som blixtrar lite och slänga efter en på gatan. Man ryggar inte ens tillbaka, inte när man är luttrad och som ung hade stora påååsar med tjocka saftiga smällare som skulle få den mest inbitna invandraren med krigsskador att skita i kors.  Förbud på att inte sälja renodlade smällare kom, tror jag, nån gång i slutet av nittiotalet och då hade jag ändå blivit så pass gammal att jag inte längre var intresserad av att gå omkring som en uteliggare och spränga brevlådor. Jag var intresserad av att knulla med tjejer och… hjahahaha bara skojade, det har jag aldrig gjort, jag busringde och levde som en fet rund munk i celibat.
SUPERNOVAJag skulle nog valt det där supernovapaketet om jag fick idag. Får jag inte för det är birdie dadda-samhälle nu och förbjudet. Tigerskotten minns jag var ganska kraftiga och man kunde kasta på stora som små. Bara skojade, som ung svensk så höll man inte på med sånt. Visst ett oskyldigt busstreck där man pajade en brevlåda hände väl i enstaka fall men man försökte aldrig skada någon – kasta mot någon – som blattar gör idag. Jo, ibland fick man en ettöres eller treöres kanske det var slängd mot sig men dom var så futtiga så man nästan kunde ha dom i munnen eller under ögonlocken när dom briserade. Brukade för det mesta ta alla smällare i en 3-öresask, tömma dom på krut och sen göra EN egentillverkad fetare variant på smällare.
SKOTTPASEVart det nån skillnad då med förbud? Nej. Ungar slänger i stället små raketer och fanskap som fjuttar förbi och skadar sig på sånna, så det blev inte bättre med förbud. Dessutom började många skitungar med värre thunder kings som skjuter iväg en stor fet PANG:are utan någon som helst kontroll.

Tror nån dog av en thunder kung i mitten av 90 (good riddens) och att det sedan förbjöds tack vare den skitungen.  Sen är jag av den åsikten att det bara är klantiga idioter som smäller av sig sina händer och då kanske det är karlavagnenbra att det finns smällare att tillgå, så man märker när man träffar någon om det är en reko typ? ”Aha du har stumpar som händer och har smällt av dig händerna – då kanske inte vi ska göra affärer”.  Eller så har dom blivit av med händerna för dom bott i ett muslimskt land där dom hugger av händerna på snattare och då vet man… han är en snattare. Eller klassikern som PK-fittor tror att vi är: ”Aha, du har svarta händer, då gillar jag inte dig!”. Nej, det handlar inte om svart och vitt, det handlar om att man HAR händerna i behåll så man ser vem som är klåfingrig! Vaffan låt smällarna komma tillbaka, stora tjocka feta tigerskott o dyl! Då kan jag, du, katten, alla gå ut och beväpna oss mot dessa avskum som vid nyårstid försöker göra livet surt för oss hederliga svenskar. Beväpna ja. När jag var liten så hade någon varit så smart och tagit ett tjockt järnrör som en smällare precis fick plats i. Svetsade igen botten på den. Tände stubinen, ner med smällare, ner med en stenkula och sen riktade röret snabbt mot valfritt mål. Vi behöver fler sånna roliga vapen idag alltså! Tänk att skjuta en stenkula eller en dank i skallen på en liten arab som stör dig med fjuttiga gröna blixtskott. Aaah Vi är bättre på smällare – vi är svenskar.  Sverige 1993 med smällare, VAM (Vitt ariskt motstånd) och ny demokrati (eller om dom var ute då, aja skitsamma) det var grejer det!!!

anvandning

Så här ska du använda smällare enligt ”innehållsförteckning” från 1993. Använde man skiten som det står? Nej, gjorde man inte och kommer aldrig att göra det heller.

Det här inlägget postades i Skitsnack. Bokmärk permalänken.

6 svar på PANG! Förr – inte nu

 1. Vikingen skriver:

  Så sant så sant! Synd att man inte var född back in the day så att säga. Skulle gärna vilja prova lite gamla smällare och fyrverkerier

 2. Gummikroppen skriver:

  Ja det var ju lite gammal Nostalgi för mig som är född 82. Karlavagnen minns jag att hade en påsk. Allt var bättre förr i tiden ja, nu är det bara skit som säljs.

 3. Max Levin skriver:

  Minns när jag slängde en kinapuff i en myrstack och tänkte ”där fick dom jävlarna”, sen kände jag att alla hade sprängts in innanför kläderna på mig på nåt konstigt sätt. Minns att stubinen brann fortare än jag han gå undan, så risken fanns att jag(med Aftonbladet) kunnat stoppa nöjet för de flesta redan tidigt nittiotal(nä)

 4. Grodan skriver:

  Kul tidsdokument!

 5. kalzipp skriver:

  mycket mycket bra skrivet, känner igen smällar paketen som man köpte på sig. och förbrukade säkert 5 tändare tills fingrarna gjorde ont. good times

 6. Freddy Persson skriver:

  Tjena jag samlar på just fyrverkerier och fyrverkeri reklam. Du får gärna kontakta mig ***
  Mvh Freddy Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *